Nová čtvrť pro život v projektu Bydlení Brandýs otevřelo parkourové hřiště

Vydáno: 

31 května, 2024
Nová čtvrť pro život v projektu Bydlení Brandýs otevřelo parkourové hřiště
31 května, 2024

V Brandýse nad Labem dnes otevřely děti a parkouristi první parkourové hřiště v tomto městě.

Vzniklo v rámci nově budované čtvrti Bydlení Brandýs nedaleko historického centra. Bytový projekt se chlubí tím, že díky spojení osobního a družstevního vlastnictví, se daří vytvořit novou čtvrť budoucnosti s pestrou skladbou obyvatel. Chybět nebude ani hřiště pro děti, veřejné prostory pro odpočinek místních i komerční prostory. Nově dnes nová čtvrť získala také první parkourové hřiště, které otevřel olympijský medailista Ondřej Synek.

Obyvatelé se do domů nastěhují letos o prázdninách. Podle odborné studie je navíc Brandýs nad Labem jedním ze tří měst, kde se u nás žije nejlépe (Deloitte).

 

Cílem projektantů nebylo jen postavit další bytové domy, ale řešit prostor jako celek pro spokojené bydlení všech věkových kategorií. „Náš projekt vyrostl na místě zanedbané a nevyužité lokality, která dřív jen hyzdila město. Letos v létě budeme kolaudovat první etapu se 176 byty, které si zájemci kupují do osobního vlastnictví. Druhá etapa se 150 byty pak bude družstevní, tedy bez hypotéky s dokončením příští rok na jaře. Místo ale už teď ožije i díky právě otevřenému parkourovému hřišti. Nechceme, aby chodili všichni domů jen přespat, chceme budovat čtvrti s přidanou hodnotou pro město samotné, nestavíme nějaké odtržené sídliště,“ upřesňuje Ivo Vrbka za společnost Bydlení Brandýs. Na místě proto vznikne i hřiště pro menší děti, ohniště a plochy pro odpočinek.

Parkourové hřiště vrací děti a mladé lidi zpět k přirozenému pohybu

Mezi domy u projektu Bydlení Brandýs vzniklo vůbec první parkourové hřiště ve městě o velikosti téměř 16×12 metrů čtverečních, určené dětem a mladým lidem od sedmi let. Speciální betonové zídky, kovové sestavy z trubek na balanční cvičení a gymnastiku i dřevěné stěny na šplhání, které simulují městské prostředí – to vše na téměř dvou stech metrech čtverečních. „Je to celé propojené, takže se dá pohybovat dole, ve středu i ve výškách, což ale doporučuji už těm, kteří to umí. Chybět nebudou prvky pro parkour a workout, jako třeba klec o velikosti 150 na 150 centimetrů. Navíc je celé hřiště vyrobené z recyklovatelných materiálů, takže je ekologické,“ upřesňuje Jan Horák, Sportovní ředitel klubu ParkourPraha G.P.F.C.

Parkourové hřiště slavnostně otevřel spolu s dětmi a parkouristy také olympijský medailista, mistr světa ve veslování a obyvatel Brandýsa nad Labem Ondřej Synek. „Myslím, že sport a pohyb k člověku patří. Proto jsem moc rád, za každé nově vzniklé hřiště, fitpark nebo jiný prostor, kde lidé mohou nejen cvičit, ale i se setkávat. Taková místa dobře fungují i jako pomocník k dobrému zdravotnímu i psychickému stavu,“ upřesnil sportovec.

Oblíbenost města Brandýs nad Labem potvrdila studie společnosti Deloitte, která porovnává kvalitu života více než dvou stovek obcí v České republice. Místní obyvatelé se shodli, že mají v Brandýse dostupnou péči v oblasti zdraví, pěkné životní prostředí, fungují tu i vztahy mezi obyvateli a dostupná je veškerá občanská vybavenost, především pak základní i střední školy a školky. Do Prahy se navíc dostanou během několika minut. Nově mohou Brandýští sáhnout po nových bytech již letos v létě.

Moderní domy v projektu Bydlení Brandýs jsou projektované především pro rodiny s dětmi a myslí už také na ekologii. Na střeše se proto pochlubí fotovoltaickými panely, které šetří energii a v přípravě je také základ pro elektromobilitu. Družstevní část realizují zkušená družstva Coop Development a SBD Praha.

Dvoupokojový vzorový byt je možné si prohlédnout ve vybraných dnech pravidelně, vždy 16-18 hodin. Na prohlídky je potřeba se objednat na www.bydleni-brandys.cz.